Prof.Asoc. Amilda Ballata

Amilda Ballata është pjesë e stafit akadmik pranë Departamentit të Kimisë Industriale, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës që prej vitit 2012. Diplomuar në degën Kimi dhe Teknologji Ushqimore pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës në vitin 2009. Në vitin 2014 merr gradën Doktor i Shkencave, në drejtimin Teknologjia dhe Mikrobiologjia Ushqimore, Vlerësimi i Sigurisë dhe Cilësisë Ushqimore. Aktiviteti mësimor dhe shkencore fokusohet në : Teknologjinë e përpunimit të produkteve me origjinë shtazore, Ligjishmërinë ushqimore, Mikrobiologjia e produkteve ushqimore, të ujit, ajrit etj, (vlerësimi i sigurisë dhe cilësisë të produkteve ushqimore)

Gradat dhe titujt akademikë

Profesor i Asociuar në Fakultetin e Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës 

Grada shkencore, Doktor i Shkencave në Teknologjinë dhe Mikrobiologjia e Ushqimeve, Vlerësimi i Sigurisë dhe Cilësisë, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës (2014).

Master i Nivelit të Dytë në Kimi, MND ne Teknologjitë dhe Mikrobiologjitë e Ushqimeve, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës (2011)

Diplomë e Integruar e Nivelit të Dytë në Kimi Ushqimore, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti Tiranës (2009)

 

Lëndët:

  • Industritë e Lëndëve Shtazore në programin Master Shkencave në "Shkencat dhe Teknologji Ushqimore", viti I
  • Ligjishmëria Ushqimore në programin Master i Shkencave në "Shkencat dhe Teknologji Ushqimore", viti II
  • Mikrobiologji Ushqimore në programin Bachelor në "Kimi dhe Teknologji Ushqimore, viti III

 

Artikuj shkencorë:

  • Ballata A., Shabani L. (2014) "Vlerësimi i parametrave të cilësisë nga pikëpamja fiziko-kimike të qumështit të pasterizuar brenda afatit të qëndrueshmërisë", "Buletini i Shkencave të Natyrës", Tiranë, 2014, Nr.17 ISSN 2305-882, faqe 164-171.
  • Ballata A. Shabani L. (2014), "The Stability of pasteurized milk in the two last years" published at "Journal of Natural and Technical Sciences” (JNTS) Vol XIX, (2), ISSN 2074-0867, pp. 165 (pp 55-62.)
  • Ballata A., L. Shabani (2014),"The pasteurization effects on micro flora and the thermoresistant of milk microorganisms" Journal of International Enviromental Application and Science (JIEAS) Vol 9- Issue,1 ISSN-1307-0428, pp 1-158 (pp 65-69).
  • Dhamo K, Shabani L, Ballata A, 'Evaluation of Vitamin A, E &C In Human Milk and Infant Formulae for Different Storage Conditions, (2016) The International Journal of Engineering and Science (IJES)' Volume5, Issue4, Pages PP -33-35, ISSN (e): 2319 – 1813 ISSN (p): 2319 – 1805
  • Ballata A., Shabani L., Dhamo K. (2018) Vlerësimi mikrobiologjik i ëmbëlsirave të paketuara Buletini i Shkencave BSHN (UT) Nr 25/2018 fq 183-193 ISBN
  • Canaj J. Ballata A., Shabani L., Troja R. (2021). Study of some physico-chemical and microbiological parameters of wastewater in food industry. Journal of Hygienic Engineering and Design, Vol. 33, pp. 144-151.
  • Ballata, A., Shabani L., Dhamo K. (2019) - Impact of microbiological quality of the raw material and the technological process in the microflora of final product (confectionary products) Journal of Hygienic Engineering and Design, Vol.27.pp 39-44 
  • Ballata A., Shabani L. (2019) – Microbiological quality monitoring of air in the processing line of the confectionary product. Journal of Hygienic Engineering and Design, Vol.29.pp 3-6 
  • Dinaku A., Ballata A., Troja R., Shabani L. (2021). Evaluation of microbiological quality of fruits juice (from a single fruit). Journal of Hygienic Engineering and design, Vol 34, pp. 11-14
  • Ballata A., Shtembari A. (2023). “Study of microbiological quality of different varieties of wheat for processing flour”, International Journal of Ecosystems and Ecology Science (IJEES), ISSN 2224-4980, Vol. 13, No. 2, 2023 pp. 179-184.

Artikuj konference:

  • Ballata A., Shabani L. (2014) "Vlerësimi i parametrave të cilësisë nga pikëpamja fiziko-kimike të qumështit të pasterizuar brenda afatit të qëndrueshmërisë", "Buletini i Shkencave të Natyrës", Tiranë, 2014, Nr.17 ISSN 2305-882, faqe 164-171.
  • Ballata A. Shabani L. (2014), "The Stability of pasteurized milk in the two last years" published at "Journal of Natural and Technical Sciences” (JNTS) Vol XIX, (2), ISSN 2074-0867, pp. 165 (pp 55-62.)
  • Ballata A, L.Shabani (2014),"The pasteurization effects on micro flora and the thermoresistant of milk microorganisms" Journal of International Enviromental Application and Science (JIEAS) Vol 9- Issue,1 ISSN-1307-0428, pp 1-158 (pp 65-69).
  • Dhamo K, Shabani L, Ballata A, 'Evaluation of Vitamin A, E &C In Human Milk and Infant Formulae for Different Storage Conditions, (2016) The International Journal of Engineering and Science (IJES)' Volume5, Issue4, Pages PP -33-35, ISSN (e): 2319 – 1813 ISSN (p): 2319 – 1805
  • Ballata A., Shabani L. (2015) Analizat mikrobiologjike të qumështit UHT gjatë ruajtjes; Konferenca Kombëtare e Shkencave të Aplikuara, Tiranë, 21 Nëntor 2015, Libri i abstrakteve. ISBN 978-9928-4217-9-1.
  • Shabani L., Ballata A. (2015) Kërkimi i stafilokokëve në qumësht dhe produkte, si shkaktare të toksiko infektimeve ushqimore; Konferenca Kombëtare e Shkencave të Aplikuara, Tiranë, 21 Nëntor 2015, Libri i abstrakteve. ISBN ISBN 978-9928-4217-9-1.
  • Cilaj O., Shabani L., Ballata A. (2015), Vlerësimi i gjendjes vitale të majasë së fermentimit të poshtëm që përdoret në procesin e prodhimit të birrës; Konferenca Kombëtare e Shkencave të Aplikuara, Tiranë, 21 Nëntor 2015, Libri i abstrakteve, ISBN ISBN 978-9928-4217-9-1.
  • Ballata A., Shabani L., Dhamo K. (2017) Microbiological evaluation of packed sweets; Konferenca e Shkencave te Natyres dhe Teknologjise (KSNTEK 2017), Tirane 17-18 Nentor 2017, Book of abstracts ISBN 987-9928-4329-7-1
  • Ballata A., Shabani L., Dhamo K. (2018) - Impact of microbiological quality of the raw material and the technological process in the microflora of final product (confectionary products); Nutricon (Food quality and Safety Health and Nutrition) 2018, 13-15 June 2018 Ohrid, Macedonia, Book of abstracts, ISBN 978-608-4565-13-0
  • Vito S., Ballata A., Malo N., Boci I. (2018) - Co-precipitated magnetite properties in wastewaters phosphate adsorbation and microbial charge reduction; AGBIGOL Proceedings of International Agricultural Biological & life Science Conference September 2-5, 2018, Edirne Turkey,
  • Ballata A., Shabani L. (2019), Microbiological quality monitoring of air in the processing line of the confectionery product; Food Quality and Safety Health and Nutrition congress, Nutricon, 2019 Macedonia, Book of abstract, ISBN 978-608-4565-13-0
  • Malo N., Ballata A., Vito S., Premti Dh., Vasjari M., Troja R. (2017) 'Open educational resources in food science', first Scientific Conference of Albanian Young Academy "Methodology and Scientific Research tradition and innovation", 4 December,Tirana
  • Vito S., Premti Dh., Malo N., Ballata A., Vasjari M., Troja R (2017) Implementing OER in teaching; first Scientific Conference of Albanian Young Academy "Methodology and Scientific Research tradition and innovation", 4 December, Tirana
  • Ballata A. (2021). Determination of microbiological and physico-chemical characteristics of Albanian wine; Fourteenth International Conference on:’ Social and Natural Science-Global Challenge 2021’ Book of proceedings ICSNSXIV-2021 Paris, 18 April 2021
  • Ballata A., Canaj J. (2021) Assessment of Physico-Chemical Properties of Wine Produced Traditionally in Southeast Albania; 1st International Scientific Conference Biotechnology &Genetics-Developments and Future Challenges (BGIC 2021) Tirana, Albania, May 20-21, 2021, Book of Abstract-ISBN
  • Ballata A., Shabani L. (2021) The study of physico-chemical parameter of milk depending on temperature. Conference proceedings ICSNS XVIII - 2021 EIGHTEENTH INTERNATIONAL CONFERENCE ON: “SOCIAL AND NATURAL SCIENCES – GLOBAL CHALLENGE 2021” 9 November Barcelona,
  • Ballata A., Shabani L. (2022) Study of physhico chemical parameters of pasteurized milk depending on storage time; Proceeding of IAI, International Academic Conference in Rome, Italy. Education and Social Sciences Business and Economics, 30 March 2022- Book of abstract- ISBN 978-608-4881-30-8, pp10.
  • Canaj J., Ballata A. (2021) Heating treatment and oxidative stability of antioxidants compounds in olive oil samples in Albania; 1st International Scientific Conference Biotechnology &Genetics-Developments and Future Challenges (BGIC 2021) Tirana, Albania, May 20-21, 2021, Book of Abstracts, ISBN: 978-9928-339-28-7
  • Dhamo K., Ballata A., Shabani L. (2021) Drinking Water and Health Hazards on overview; 1st International Conference on Water Environmental protection and sustainable development (WEPSD-2021) Tirana, Albania, May 17-18, 2021, Book of Abstract
  • Ballata A. (2022) Evaluation of physico-chemical parameters of some varieties of wheat and related microflora; Proceeding book of abstracts, AGRIBALKAN 2022 IV. Balkan agricultural congress 31 August – 02 September 2022, Edirne, Turkey.

Fushat e interesit:

  • vlerësimi i sigurisë dhe cilësisë së produkteve ushqimore
  • teknologjitë e prodhimit të produkteve ushqimore dhe roli në cilësinë e sigurinë e produkteve ushqimore
  • mikrobiologjia e produkteve ushqimore, faktorët dhe parandalimi i tyre
  • legjislacioni ushqimor në industritë e përpunimit të produkteve ushqimore