Prof.Asoc.Dr. Laura Shabani

Laura Shabani lindur ne Tirane, 1963. Pedagoge qe prej 1986 ne Departamentin Kimi Industriale. Diplomuar ne Biologji prane FSHN ne UT. Eshte titullar i tre lendeve, ne programet Bachelor Kimi Teknologji Ushqimore dhe Programi Master Shkencor “Shkencat dhe Teknologjite Ushqimore”. Eshte specializuar ne fushen e mikrobiologjise ushqimore, izolimit dhe karakterizimit te kulturave te pastra te mikroorganizmave industriale. Ka kryer disa specializime jashte shtetit.
Zoteron gjuhet frenge, angleze dhe italiane.
 

Gradat dhe titujt akademikë

Diplome e integruar (5 vjet) ne Biologji, Fakulteti Shkencave te Natyres, Universiteti Tiranes (1986).

Grada shkencore, Doktor i Shkencave në Kimi, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës (1994); ne fushen e mikrobiologjise se fermentimit laktik

Titujt akademikë “Professor i Asociuar” nga Komisioni Kualifikimit Shkencor, vendimi Nr 89 Tirane (2003)

Lëndët:

  • Mikrobiologji e ushqimeve te fermentuara (Mikrobiologji Ushqimore II) ne programin Bachelor Kimi Teknologji Ushqimore, viti III
  • Mikroorganizmat industriale & bioteknologji e fermentimeve. Ne programin Master Shkencor “Shkencat dhe Teknologjite Ushqimore” viti I
  • Ndotjet ne produktet e industrise ushqimore, ne programin Master Shkencor “Shkencat dhe Teknologjite Ushqimore” viti I

Tekste mësimore

  • Shabani Lauresha. (2003). “Mikrobiologjia e ushqimeve te fermentuara" Shtepia botuese “Infbotues”  Tirane, 230 faqe
  • Shabani, Lauresha. (2010).“Mikrobiologjia e ushqimeve te fermentuara" (ribotim)  Shtepia botuese Emal, Tirane, 270 faqe

 

Artikuj shkencorë:

  • Shabani,L ; Sulovari, J “The probiotic quality determination of fermented milk food.” Journal of Environment Protection and Ecology 2011 vol 12, N 4A p: 2352-2360.
  • Shabani,L; Devolli,A “Microbial spoilage in beer processing by biofilms” Natura Montenegrina ISSN, Podgorica N 9(3) 2010, p: 655-662
  • Ballata.A, Shabani.L "The Stability of pasteurized milk in the two last years" Journal of Natural and Technical Sciences” (JNTS) 2014 Vol XIX, 2, by Academy of Science Albania,Tirane, pp. 55-62
  • Dhamo,K;Shabani,L “Testing infant milk formulae for lead and cadmium” International Refereed Journal of Engineering and Science (IRJES) 2014 volume 3, pp 51-53

Artikuj konference:

  • Shabani. L “Main aspects of quality, originality and safety in raw milk.” IV Conference Internacional of ALB- Sciences. Tetove- Maqedoni 2009. Book of abstract f 13
  • Devolli.A, Shabani.L &col “Brewery’s waste water management” BALWOIS Conference Ohrid Macedonia, May 2010 Book of abstract V II p 458
  • Troja.D, Shabani. L, Troja.R, " Evaluation of Microbial Presence in Liquid Vitamin Supplements" 7th CEFOOD CONGRESS, Ohrid Macedonia, 2014.
  • Dhamo.K,Shabani.L,Ballata.A “Analysis of vitamin A & E in human milk and infant formulae for different storage conditions” International Conference “Green Development Infrastructure Technology, (GREDIT) in Skopie Mars 2016, No.452-poster prezantion at book of abstract.

Fushat e interesit:

  • Vleresimi i cilesise mikrobiologjike te produkteve ushqimore, ujit te pishem , ajrit, dhe ujerave siperfaqesore. 
  • Izolimi  i kulturave te pastra te mikroorganizmave industriale. 
  • Karakterizimi teknologjik i shtameve te baktereve laktike per aplikimin e tyre ne proceset bioteknologjike te industrise ushqimore.
  • Mikroorganizmat dhe ushqimet probiotike .Vleresimi  i karakteri probiotik te ushqimeve te fermentuara 
  •  Aspekte te sigurise ushqimore qe lidhen me pranine e mikroorganizmave patogjene, mykotoksinave, antibiotike dhe pesticide ne ushqime. 
  • Ngarkesat mikrobiologjike te preparateve farmaceutike

Projekte:

  • Biodiversity of industrial microorganisms isolated by fermented foods, Projekti TA1 ne kuader te Programit te dyte dy palesh shkencor teknologjik Shqiperi- Itali 2005-2007. Koordinatore e projektit per palen shqiptare.
  • Karakterizimi ruajtja dhe pasurimi i Koleksionit kombetar te mikroorganizmave industriale. Projekt i financuar nga Akademia e Shkencave e Shqiperise. 2003-2005.